Dansk/svensk Gårdhund / Gårdhundens historie

Gårdhundens historie

 
 
Her kommer lidt om Gårdhundens historie....
 
Gårdhunden er en urhund og en af de meget, meget få racer der findes idag som er det. Racen er altså ikke avlet til at se ud som den gør, den har set sådan ud i mere end 1000 år. Dette gør også, at selvom den bliver parret med en anden race, så efter 2 generationer er den tilbage til oprindelig udseende. 
 
Gårdhunden er en Pincher og altså IKKE en terrier som mange tror. Dens sind er helt anderledes, da dens temperament ikke hænger uden på pelsen og den er IKKE dominerende. Desværre ses der en del gårdhunde rundt om på gaderne som på ingen måde er god PR for gårdhunden og hovedparten af disse hunde er da heller ikke ægte. Ca.11 % af alle gårdhunde registreret i dansk hunderegister i DK har stamtavle og kan dermed bevise at de er ægte gårdhunde.
 
Gårdhunden er ikke nogen stor hund. Hanner 34-37 cm, tæver 32-35 cm, for begge køn gælder +/- 2 cm. Hanner vejer ca 8-10 kg, tæver 6-8 kg.
Gårdhunden må ikke have opretstående ører og hvid farve skal være dominerende. Den findes både som 2 og 3 farvet.
 
Gårdhunden er en af de få hunderacer, hvor der næsten ikke er sygdomme. Avlsmæssigt har den ikke noget som den skal tjekkes for og der bliver holdt skarpt øje med, at det forbliver sådan i DK.
 
Allerede i år 1066 findes der dokumentation for at vikingerne havde denne lille hund med til England. Den er muligvis ophavshund til foxterrieren.
 
Gårdhunden har haft mange navne indtil man endte med navnet Dansk/svensk Gårdhund. Den er en lille vagtsom sag men utrolig hengiven overfor sin familie og det er ligemeget hvor stor denne familie er.
 
Gårdhunden har også været hos de kongelige, da Dronning Alesandrine havde flere af dem helt op i 1940'erne.
 
I DK bruges gårdhundene stadig som professionelle rottehunde. De er utrolig hurtige og effektive,  gennemsnitstiden for at nedlægge en rotte er 20 sekunder. De er samtidig lette at lære, at markere hvor rederne er, således at man meget mere effektivt kan komme rotterne til livs.
 
Oprindeligt var det en hund som levede på landet og var dermed ikke kendt i byerne. Den er en formidabel hund til at fange fugle, mus og rotter. Dens instinker er helt utrolig stærke og at se den nedlægge mus og rotter på sekunder er lige beundringsværdigt hver gang. Den er meget kompakt bygget og meget muskelløs og dermed utrolig sikker på sine ben. Dette gør den ideel, sammen med dens sind, til at blive brugt til mange forskellige ting, udover som mus/ rottehund også til agility, cirkushund, dogdancing, lydighed, sporsøgning osv. og ikke mindst at hygge under dynen.
 
I 2019 blev racen endeligt FCI godkendt og er nu en international race.
 
 
 
 
Helle Priess